Inredning Maria Kingsley

Maria Kingsley

Hitta din röda inredningstråd

Inredaren Maria Kingsley, känd bland annat från Bygglov i TV4, föreläser på Bygg-scenen med fokus på den personliga inredningen.

– Om du tycker det är svårt att veta vad du tycker om eller du tycker om lite av varje eller kanske det mesta är mitt råd att samla på dig bilder. Du kan klippa ut från tidningar eller samla på Pinterest eller Instagram. När du samlat på dig tillräckligt många bilder brukar du kunna skönja ett mönster; kanske har många av bilderna svarta detaljer med industrikänsla eller så framträder en lantlig miljö med naturmaterial och harmoniska färger.

– Undvik att samla på dig utfyllnadsinredning, som att exempelvis köpa en tavla bara för att det är tomt på en vägg. Vänta istället tills du hittar den där tavlan du bara älskar. Låt ditt hem få växa fram även om det tar tid.

Om man redan har en massa saker man tycker om men har svårt att få ihop helheten – hur ska man göra då?
– Försök hitta en röd tråd i ditt hem; är många av dina favoritsaker gröna så fortsätt med den färgen när du plockar in exempelvis gardiner och kuddar. Det gör att hemmet hålls ihop och upplevs som mer harmoniskt. Har du många små inredningsdetaljer som gör att rummet känns plottrigt är det finare att gruppera dessa, exempelvis genom att sätta ihop flera ljusstakar på ett bord eller hänga flera tavlor på en och samma vägg.

– Tveka inte att ge arvegods nytt liv med målarfärg eller tyg och tänk också på att du inte måste ha allting framme samtidigt. Växla lite så får du ett levande hem!