Isabellestipendiet 2019 vinnare

Vinnarna av Isabellestipendiet 2019

Stort grattis till vinnarna av Isabellestipendiet 2019!

Sonja Larsson, HR-strateg på Erik Larsson Bygg AB
Motivering: ”Med stort hjärta och mod tar hon sig an frågan kring machokultur, både internt och externt inom hela byggbranschen. Hon står upp för de som inte vågar och tar diskussionerna när andra ledare backar. För sitt otroliga driv till att motverka machokulturen ur ett chefsperspektiv tilldelas Sonja Larsson 2019 års Isabellstipendium.”

– Jag är jätteglad för vinsten, både för frågan i sig men även mig personligen. Det är ett kvitto på att det man gör är rätt. Det är tufft att jobba med de här frågorna och då är det väldigt skönt att få det här i ryggen. Man blir mer sporrad till att fortsätta, säger Sonja Larsson, en av årets Isabellestipendiater.

Stephanie Olsson, snickare på Veidekke
Motivering: ”Hon inspirerar andra genom att kämpa för alla kvinnor i branschen och lägger otaliga timmar på att göra verkligheten bättre ute på byggena. Årets Isabellestipendium går till snickaren Stephanie Olsson för att hon tar fighten för andra och banar vägen för nästa generations byggarbetare.”

Frida Turegård och Fanny Wikerud, målare på Färgstark Skövde
Motivering: ”Denna färgstarka målarduo vill inspirera andra till att följa sina drömmar och genom sitt Instagramkonto visar de upp en annan sida av byggbranschen. De bryter normer genom att våga satsa på sig själva och publicera sådant som inte förväntas av kvinnor, hantverkare eller egenföretagare. Därför är Frida Turegård och Fanny Wikerud två förebilder inom branschen och mer än värda att få 2019 års Isabellestipendium.”

– I år har vi haft möjlighet att lyfta tre olika vinnare av Isabellestipendiet som representerar olika delar av förändrings- och jämställdhetsarbetet inom byggbranschen. Vi har perspektivet från arbetsgivarnas sida, från byggolvet och från egenföretagarens synvinkel, säger Isabelle McAllister.

2019 års jury bestod av:
Isabelle McAllister – designer, kreatör och instiftare av Isabellestipendiet.
Maria Soxbo – journalist, författare och inredningsbloggare.
Peter Rung – föreläser om maskulinitet och våldsförebyggande.
Björn Christiernsson – snickare och tv-profil.
Sandra Mobaraki – ByggSandra.
Pierre Starrin – snickare och tv-profil.
Mackan Nylén – snickare och tv-profil.
Therese Marteleur – målare och 2016 års Isabellestipendiat.
Stefan Nilsson – trendexpert och föreläsare.

Isabellestipendiet

Isabellestipendiet 2019

"I samhället finns en mängd föreställningar om vem som är bäst lämpad för olika yrken. Jag vill inte att barn och ungdomar ska växa upp och tro att vad de vill och kan göra för världen i framtiden baseras på deras kön. Därför startare jag Isabellestipendiet."
- Isabelle McAllister

För 9:e året i rad delas Isabellestipendiet ut – ett stipendium som riktar sig till kvinnor och icke-binära inom byggbranschen. Stipendiet startades av designern och kreatören Isabelle McAllister och delas ut i samarbete med Svensk Byggtjänst på Bo & Bygg torsdag den 10 oktober.

Isabellestipendiet riktar sig till kvinnor som arbetar inom byggbranschen och vill utvecklas inom den. Med stipendiet vill vi uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta de som redan är yrkesverksamma. Målet med stipendiet är också att medverka till diskussion om hur framtidens byggbransch kan se ut.

Vem kan söka?
Alla kvinnor & icke CIS -män som är aktiva som hantverkare inom byggsektorn kan söka Isabellestipendiet.
Snickare, målare, murare, elektriker, timmerkvinnor, rörmokare, scenografer, plattsättare, plåtslagare och alla andra hantverksyrken inom bygg. Stipendiet riktar sig tyvärr inte till konsthantverkare.

Bakgrund
Byggbranchen är en av Sveriges mest ojämställda branscher när det kommer till könsbalans. Idag är 99%* av alla hantverkare män. För att förändra detta startade designern och kreatören Isabelle McAllister Isabellestipendiet - ett stipendium som delas ut i samarbete med Svensk Byggtjänst (tidigare Rättviseförmedlingen) och som riktar sig till kvinnor och icke-binära inom byggbranschen. Med stipendiet vill Isabelle uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta dem som redan är verksamma.
*Statistik hämtad från fackförbundet Byggnads.

Läs mer om Isabellestipendiet ➔