Smarta hemmet

Smarta hemmet

Mycket att välja på i det smarta hemmet

Att kunna röststyra din belysning, dra ner rullgardinerna med ett knapptryck eller alltid få perfekt temperatur på vattnet i duschen; vad är din smarta hem-dröm?

Vi har frågat teknikexpert Åsa Wallenrud, som håller föreläsning på Bygg-scenen och erbjuder personlig rådgivning på mässan, vad det hetaste inom smarta hem är just nu?
– Det är absolut den snabbt växande möjligheten att styra allt fler av våra maskiner med rösten. Det är en förhållandevis billig teknik där du exempelvis kan styra högtalare, lampor eller rullgardiner genom uttalade kommandon.

– Du kan även ställa in hela scenarier – hemma hos oss kan vi exempelvis säga till vår Google Assistant att vi ska titta på film, då släcker den ner ett antal förbestämda lampor, drar ner vissa rullgardiner och förbereder TV:n. Liknande scenarier kan man exempelvis skapa med ugnen för sitt favoritrecept på lasagne eller på tvättmaskinen för barnens träningskläder så de kan ladda maskinen själva utan att behöva tänka på tvättmedelsdosering eller gradtal.

Några mer otippade utrymmen där de smarta lösningarna flyttat in?
– Det skulle väl vara badrummet då. Det finns bland annat en smart dusch som har en app där du redan innan du kommer in i badrummet kan ställa in vilken typ av duschstråle och temperatur du vill ha. Det gör att du slipper stå och vänta på att vattnet ska bli varmt.

Hur långt borta är vi från en mänsklig robot som hjälper oss i hemmet?
– Redan för flera år sedan var jag på en studieresa i Kanada där jag besökte robotfabriker och universitet. Där fick jag bland annat ”träffa” en robot, med mänskligt utseende, som tagits fram för att fungera som sällskap till äldre, ensamma människor. Den kunde läsa av ansiktsuttryck och känslor och förutom att se till att de äldre åt och inte kände sig ensamma kunde den exempelvis dra ett skämt om den upplevde att personen var lite nedstämd. Samtidigt som vi redan nu kan fråga våra hemrobotar vad vi har i kylen eller be dem sätta på ett tvättprogram så är jag tveksam till om vi faktiskt kommer att få se mänskliga varianter med ben och armar i våra hem.