Monika Karlstein

Ny expert på Bo & Bygg

Träffa inredaren Monica Karlstein

Monica Karlstein är inredare och driver den populära inredningsbloggen Hemmafix. På Bo & Bygg kommer hon både inspirera, tipsa och ge goda råd till dig som besökare.

Hej Monica! Vad ska du göra på mässan?
– Jag kommer att föreläsa om hur man gör om möbler, från idé till genomförd förvandling, och hur man lär sig att ta tillvara på den inredning man har i stället för att köpa nytt. Det finns också möjlighet att boka individuell rådgivning med mig på Rådgivningstorget, i egenskap av certifierad inredare, där jag hjälper dig med tips och råd kring en specifik frågeställning om just ditt hem.

Monicas föreläsningar på Byggscenen (A34:21)
Torsdag 14:30
Fredag 14:00
Lördag 12:30
Söndag 13:00
Se hela programmet här »

Monicas tider för rådgivning på Rådgivningstorget (A18:31)
Torsdag 16.00–16.20 och 16.30–16.50  
Fredag 12.00–12.20 och 12.30–12.50
Lördag 14.00–14.20 och 14.30–14.50
Söndag 14.00–14.20 och 14.30–14.50

Varför tycker du att man ska besöka mässan?
– Som husägare tycker jag alltid man lämnar mässan med en dos härlig inspiration till att påbörja roliga projekt hemma. En nödvändig skjuts till att sätta igång med de där mindre roliga projekten som man gärna drar sig lite för att börja med, men som ändå alltid måste göras.

Du är aktuell med boken ”99 hacks från massproducerat till genuin inredning” – har den något budskap?
– Boken handlar om olika aspekter av hållbarhet. Genom att göra om möbler du redan har så att de får stanna lite längre hemma hos dig sparar du på miljön, plånboken och ökar ditt eget välmående. Jag tror att vi blir mer hållbara som människor om vi får slå oss till ro då och då med kreativa projekt och skapa saker med händerna.

Vilket är ditt eget favorithack?
– Jag tycker om att jobba med möbler i massivt trä, de har störst förändringspotential och går att göra om på så många olika sätt. Till exempel Ikeaskåpet Ivar som jag tror att jag har hackat på minst sju olika sätt tidigare, varav ett syns på omslaget av min senaste bok.

Vad ser du mest framemot på mässan?
– Vem som vinner årets Isabellestipendium. Det är alltid spännande och viktigt att kvinnliga förebilder lyfts fram och hyllas i mansdominerade branscher, så att de kan bli mer jämställda.

Läs Monicas blogg Hemmafix »

Foto: Anna Kubel