Beskära fruktträd

Beskär dina fruktträd rätt

Att beskära fruktträd är en konst i sig. För att lyckas behöver du veta när och hur du beskär trädet. Om du följer konstens alla regler är chansen stor att du får ett vackert träd som bär frukt i många år.

(Artikeln publicerades hos Villaägarna)

För att reda ut vad du bör tänka på har vi har pratat med Henrik Bodin, Villaägarnas trädgårdsexpert.  

Varför ska fruktträd beskäras?
– Först och främst är det för att trädet ska få lämplig storlek och att solljuset ska nå frukterna. En korrekt utförd beskärning gör också att du får mer frukt och att risken för sjukdomar minskar.

Vilken tid på året passar bäst?
– Om du beskär träden själv, och inte anlitar någon expert, är två gånger per år optimalt. Den första beskärningen gör du under perioden juli, augusti och september, i trädgårdskretsar kallad för JAS-perioden. Det som ska beskäras är vattenskott och årsskott. Vattenskott är de skott som kommer från trädets stam och växer rätt upp i kronan. För många vattenskott gör att trädkronan blir för tät, vilket i sin tur ökar risken för svampsjukdomar.

Den andra beskärningen gör du under årets kallare dagar. Men det beror på vilket fruktträd som står i trädgården. Plommon och körsbärsträd beskär du i november eller december. Äppel- och päronträd i februari, mars eller april. Vid den här årstiden har träden inga blad, vilket gör det lättare för dig att se om några grövre grenar behöver sågas av. Målet med beskärningen är att trädkronan ska bli vacker, balanserad och luftig.

Beskära fruktträd

Vad är det viktigaste att tänka på?
– Det viktigaste är att du sågar eller klipper på rätt ställe. När du sågar ska du alltid såga vid en förgrening eller inne vid stammen. Du vill inte såga till en så kallad ”rockhängare”. Det är en grenstump som sticker ut några centimeter från en annan gren eller från stammen. Stumpen kommer nämligen bara dö och skapa problem för trädet. Nä du klipper med sekatör ska du klippa vid en förgrening eller vid en knopp.

– Att såga är ett kapitel för sig. Hur du ska göra beror på hur stor och kraftig grenen är. Det är alltid bra att såga av grenen underifrån, oavsett storlek, eftersom grenen då inte river upp ett sår på stammen när den lossnar. Du får också rätt vinkel på snittytan. Men tänk på att det kan vara svårt att såga av större grenar underifrån eftersom tyngden från grenen nyper fast sågbladet. I dessa fall får du såga av grenen en bit ut, för att därefter såga av den vid stammen. Grundregeln är dock att snittytan undertill på grenen är en centimeter ut från stammen, och att snittytan på ovankant är inne vid stammen.

Vilka är de vanligaste misstagen?
– Det vanligaste misstaget är att man går lös med motorsåg på gamla träd. Resultatet blir att trädet hamnar i obalans och skjuter massor med vattenskott. Trädet ser nästan ut som en igelkott och bär ingen frukt.

Vilka redskap ska jag använda?
– Du ska ha en bra trappstege eller stege. En vass sekatör eller stångsax och en riktig grensåg. En del går upp med en vanlig fogsvans, men det blir inte bra. Det är svårt att såga i levande träd med fogsvans. Snittet blir dåligt och trädet får svårare att läka.

När är det dags att anlita en expert?
– Om du känner dig osäker tycker jag att du ska ta hjälp ett trädbeskärningsproffs en till två gånger. Då lär du dig hur du ska göra. Det är viktigast att det blir rätt när träden är unga eftersom det är då man bygger upp trädkronan, avslutar Henrik.

Text & foto: Villaägarna
28 juni 2018
Artikeln kommer från Villaägarna

Villaägarna