Staket

Sommarens bästa byggtips för staket och plank

Den senaste statistiken från branschorganisationen Svenskt Trä visar att allt fler vill bygga staket och plank till sommaren. Svenskt Trä har därför tagit fram de bästa tipsen för sommarens staket och plank-projekt.

(Artikeln kommer från Svenskt Trä)

– Det främsta tipset är alltid planering. Se till att planera ditt projekt från start till slut och läs igenom hela byggbeskrivningen en eller två gånger innan du sätter igång, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Staket och plank kräver vid de flesta fall inte bygglov. Bygglov krävs däremot för staket som är högre än 1,1 m och för plank som är högre än 1,8 m, sträcker sig mer än 3,6 m ut från huset och placeras närmare tomtgränsen än 4,5 m.

Spänn ett riktsnöre utefter staketets tilltänkta sträckning. Fördela sedan avståndet jämnt mellan stolparna och med hänsyn till eventuell grindöppning. Se till att stolpar och reglar snedsågas upptill för att underlätta vattenavrinning. Det är också viktigt att det känsliga ändträet skyddas med penetrerande grundolja.

Väl rätt material. Välj tryckimpregnerat trä, träskyddsklass NTR/A till stolpar och tryckimpregnerat trä, träskyddsklass NTR/AB till spikreglar. En del menar att det inte går att måla direkt på impregnerat trä men det stämmer inte menar vår expert Johan Fröbel.

– Det går utmärkt att måla direkt på impregnerat trä. Viktigt är dock att inte måla på trä som har en fuktkvot högre än 16 %. Vi behöver slå hål på myter som dessa så att fler stolt kan välja att bygga i trä i sommar, ett både konstruktionsmässigt och miljömässigt hållbart material, säger Johan Fröbel.

Text: Svenskt Trä
24 juni 2019
Artikeln kommer från Svenskt Trä