Utemöbler

Så får du fräscha utemöbler

Värmen börjar ta ett fastare grepp om vårt land och för många är det dags att ställa fram utemöblerna. Så här håller du utemöblerna fina och fräscha under hela säsongen.

Trädgårdsmöbler är gjorda för att stå utomhus men väder och vind sliter på utemöblerna oavsett material och kvalitet. För de flesta är det nog självklart att täcka över, eller ställa in möblerna under vintern, men det kan ändå vara värt att nämna att en bra vinterförvaring förlänger livslängden avsevärt. Bäst är det förstås om utemöblerna får stå mörkt och torrt under årets kallare dagar.

Det är också smart att under säsongen försöka skydda möblerna från alltför mycket väder och vind. Om det regnar är det bra att ställa dem på lut så att vattnet rinner av och sen torka av dem med en trasa när solen tittar fram.

Utemöbler

Tvätta ett par gånger per år

Smuts, sporer, alger, mögel eller grillsot brukar ofta finna sig till rätta på utemöblerna. Mögel och alger kan vara svårt att bli av med utan sandpapper eller slipmaskin, men om du håller efter och tvättar möblerna några gånger per säsong brukar det räcka för att hålla dem fräscha. Det gäller alla typer av utemöbler.

Ett milt rengöringsmedel, som såpa eller diskmedel, brukar fungera utmärkt för att bli av med ytlig smuts och sporer. Mögel och alger kan gå att få bort om du blandar ljummet vatten och en skvätt ättika som du sen sköljer bort med rent vatten. Men inte alltid.

– Tumregeln är att inte använda starkare rengöringsmedel än vad som krävs för miljöns skull. Men ibland räcker inte bara diskmedel och ättika hur mycket du än skrubbar. Då behöver du ett starkare medel. Det finns en mängd att välja på i handeln beroende på vilket material som möblerna är gjorda av. Jag använde fasadtvätt till mina trämöbler och det fungerade utmärkt, säger Malte Rungård, byggnadsteknisk expert på Villaägarna. 

Det är också viktigt att tänka på att trämöbler kan behöva oljas in efteråt beroende på hur skarpt du blandar rengöringsmedlet eller hur starkt det färdigblandande medlet är. 

– Blanda efter de anvisningar som står på rengöringsmedlets förpackning och utifrån hur smutsiga dina möbler är. Vissa möbler måste oljas in efter att de har tvättats. Teak behöver ofta oljas in om du inte vill att de ska bli silvergrå. Men börjar du olja in teakmöbler behöver du kontinuerligt vårda dem för att de ska behålla sin lyster, konstaterar Malte Rungård.

Miljövänliga husmorstips

Ättika
Ättika är bra för att ta bort alger och mögel. Blanda en liter ljummet vatten med 2 dl ättika. Torka därefter av möblerna med en tvättsvamp. Avsluta med att tvätta eller skölja av möblerna efteråt med vanligt vatten.

Bikarbonat
Bikarbonat är effektivt mot missfärgningar och beläggningar. Blanda 1 dl bikarbonat med 1 liter riktigt varmt vatten. Tvätta möblerna med bikarbonatblandningen, skölj sedan av möblerna med vatten. Har du korg - eller rottingmöbler räcker det att strö över bikarbonat. Överflödet borstar du sedan bort. 

Linoljesåpa
Vanlig grön - eller gul såpa är miljömärkt och kan med fördel användas för att tvätta av dina utemöbler ett par gånger per säsong. Men ett ännu miljövänligare och bättre alternativ är enligt vissa entusiaster linoljesåpa. Den här såpan är effektiv mot smuts. Tänk på att linoljesåpa är starkt och kan göra vissa träslag ljusare. Testa därför gärna först på en möbels baksida innan du skrubbar av alla dina utemöbler.   
 
Källor: SvD, Leva&Bo, Skanska

Artikeln publicerades först hos Villaägarna.se