Smarta hem

Smarta hem – nu för alla

I åratal har det talats om det smarta hemmet. Tidningarna har skrivit spaltmeter om produkter som låter oss övervaka och automatisera våra hem. Trots detta har det stora genomslaget för smarta hem låtit vänta på sig. Åtminstone fram till nu.

(Artikeln publicerades hos Villaägarna)

Nu har tekniken mognat, blivit användarvänlig och fått ett rimligt pris. Se exempelvis Ikeas satsning på allt från fjärrstyrda lampor till smarta gardiner. Den satsningen visar att tekniken äntligen är redo. Faktumet att smarta lampor nu bara kostar marginellt mer än traditionella LED-lampor tyder också på att det smarta hemmet är redo för sin grandiosa entré.

Fristående eller hubbanslutna produkter
Alla som vill göra sina hem lite smartare har två vägar att välja på. Valet står mellan att skaffa produkter som är helt fristående eller produkter som förlitar sig på en så kallad hubb. Fjärrströmbrytare är ett bra exempel på detta. Sådana kan antingen fungera helt fristående (och vara direktuppkopplade mot hemmets wifi-nätverk) eller så kan de kommunicera med en hubb som i sin tur är kopplad till hemmets router.

Fristående, wifi-anslutna fjärrströmbrytare kostar generellt mer. För användare som bara vill ha ett fåtal uppkopplade enheter blir de ändå billigare i och med att ingen kostsam hubb behövs. I takt med att antalet fjärrströmbrytare ökar blir dock hubbalternativet alltmer attraktivt. Fjärrströmbrytare som förlitar sig på en hubb behöver inte vara lika tekniskt avancerade, vilket gör att styckkostnaden sjunker. Samma sak gäller smarta lampor. Ju fler lampor som ska kopplas upp, desto billigare blir det att välja hubbanslutna lampor i stället för fristående motsvarigheter.

Hubben för samman tillverkarna
Hubbmodellen har fler fördelar och är därför oftast ett bättre val. Hubbar gör det exempelvis lättare att blanda smarta hem-produkter från olika tillverkare. Produkter som förlitar sig på en hubb använder standardiserade protokoll (det vill säga sätt att kommunicera) som flera tillverkare har slutit upp bakom.

Exempel på sådana protokoll är Z-wave och Zigbee. En Z-wave-hubb kan kommunicera med de flesta Z-wave-fjärrströmbrytare, -rullgardiner och -detektorer oavsett vem som har tillverkat dem. Samma sak gäller i stor utsträckning för Zigbee. Z-wave- och Zigbee-produkter är dock inte kompatibla med varandra, men det finns hubbmodeller som stödjer båda protokollen. Athom Homey, Telldus Tellstick och Animus Heart är exempel på populära hubbar som stöder endera eller båda protokollen. En rolig detalj i sammanhanget är att de två sistnämnda är utvecklade i Sverige.

Smarta hem

Apples smarta hem-lösning är också ett populärt alternativ. För att använda den krävs en Apple TV eller Ipad som agerar hubb. Till den går det att ansluta allehanda smarta hem-prylar via Bluetooth eller wifi. Produkterna måste dock ha dedikerat Homekit-stöd, vilket indikeras med logotypen ”Works with Apple Homekit”. Apple tillverkar inte dessa produkter själva utan har överlåtit det till partnertillverkare, så som Eve, Fibaro och D-link.

Möjligheten att blanda produkter från olika tillverkare begränsas vid användning av helt fristående smarta hem-produkter. De olika smarta hem-produkttillverkarnas appar är mestadels enbart kompatibla med deras egna produkter. Det finns visserligen lösningar som kopplar ihop olika tillverkares ekosystem. Den populära webbtjänsten IFTTT (If This Then That) är exempel på en sådan lösning. Nackdelen med IFTTT är att det smarta hemmet blir beroende av en fungerande internetuppkoppling, vilket gör det mindre driftsäkert.

Röststyrning
Ett naturligt inslag i det smarta hemmet är röstassistenter som Siri och Google Assistant. Med hjälp av dem går det bland annat att säga ”Hej Siri, släck alla lampor” när det är dags att sova. Genom att dela upp hemmet i olika rum går det också att röststyra belysningen och andra uppkopplade enheter i utvalda delar av huset.

Nämnda röstassistenter kan fungera med båda typerna av smarta hem. Nätverksjätten TP-link har exempelvis byggt in stöd för Google Assistant i sina fristående, wifi-anslutna lampor. Philips och Ikea har i sin tur byggt stöd för båda röstassistenterna i sina respektive hubbar. Hubbmodellen är återigen fördelaktig i detta sammanhang eftersom den kan göra hela hemmet röststyrbart utan att varje enskild pryl behöver ha dedikerat stöd.

Text & bild: Villaägarna
23 april 2019
Artikeln kommer från Villaägarna

Villaägarna