Stensätt trädgården

Stensätt din trädgård

Det är både vackert och praktiskt med sten i trädgården. Marksten och plattor i betong är dessutom lätta att lägga och finns i många storlekar och färger så att du enkelt kan skapa din personliga miljö.

(Artikeln kommer från Villa Aktuellt)

Att sätta marksten är en konst som inte bara kräver hårt arbete, utan även en känsla för hur stenen smälter in i naturen. Alltför ofta ser man stora sterila stenöknar, men om man integrerar stenen med grönskan får man ett naturligt intryck. Låt därför rabatter och marktäckande växter rama in det stensatta området.

ETT STORT URVAL
Att välja bland det stora utbudet av marksten och plattor är ibland enkelt och vid andra tillfällen desto svårare. Form, storlek och färg samt pris och kombinationsmöjligheter är exempel på faktorer som spelar stor roll när man väljer. För att din stenbeläggning ska bli så bra som möjligt ska du ta hänsyn till funktion, eget tycke och smak samt till husets fasad och övrig närmiljö när du gör ditt val.

Stensätt trädgården

BERÄKNA YTORNA
När du ska lägga marksten och plattor ska du börja med att beräkna hur stor plats som ska stensättas. En entrégång bör exempelvis vara så bred att två människor kan mötas och en garageuppfart så bred att en bil med öppna dörrar får plats.

VAR NOGGRANN
Är man hyfsat händig och noggrann kan man själv sätta marksten i trädgården. Det viktigaste för ett lyckat slutresultatet är att man gör ett bra underarbete, så slarva inte med det. När din trädgårdsgång, garageuppfart eller annan stensättning är klar är det viktigt att applicera fogsanden ordentligt. Fogsand hjälper både till att minimera risken för ogräs och ökar ytans hållbarhet.

Text: Villa Aktuellt
Foto: Benders
Artikeln kommer från Villa Aktuellt