Tips från Villa Varm

Att bygga hus

Att bygga hus är nog den största investeringen man gör i livet. Därför är det viktigt att man får sitt hus som man själv tänkt sig. Men hur gör man, var börjar man och vad ska man tänka på? Villa Varm svarar på de vanligaste frågorna och ger dig tips inför din resa från idé till verklighet.

Tips från Villa Varm

Jag vill bygga hus. Hur börjar jag?

Börja med din budget. Fundera på hur du ska finansiera ditt husbygge. Idag kräver banken en kontantinsats på 15 % av den summa som du ska bygga för. Boka tid på din bank och be banken ta fram ett lånelöfte. Med ett lånelöfte får du en bra uppfattning om hur mycket du kan lägga på ditt hus.

Hussäljaren ska kunna ta fram en produktionskostnadskalkyl för husbygget. Här är det viktigt att inte göra en glädjekalkyl, utan se till att ha med lite extra så man inte hamnar i ett läge där du inte kan bygga eller inreda som du tänkt dig.


Tips från Villa Varm

Hur väljer jag rätt hus?

Huset ska såklart fylla de behov för de som ska bo där, men fundera också på framtiden. Hur kommer familjesituationen att förändras? Vilka önskemål och drömmar finns? Tänk också på att tomten styr väldigt mycket och påverkar planlösningen. Väderstrecken, hur solen rör sig, insyn från grannar, utsikt och infarten på tomten. Ligger huset i ett detaljplanerat område kan den göra så att man bara får bygga i ett plan eller att det t ex finns begränsningar i hur stort man får bygga. Det kan också var rent exteriöra bestämmelser med t ex husfärg, takbeläggning eller spröjs.


Tips från Villa Varm

Upptäck Villa Varms nya serie husmodeller - ladhus.
Att bygga ett hus i ladstil ger många fördelar tack vare dess form och stil. Vi kallar dessa hus för byggsmarta, här ser du alla fördelar:

• Enkel takkonstruktion, inga vinklar eller ränndalar. Takstolar och takpannor går snabbt att montera.
• Rektangulär form på huskroppen gör huset enkelt att bygga i fabrik och tiden för stomresningen blir kortare.
• Stående panel som vi kan montera direkt i fabrik under bra förhållanden. Mindre jobb med panelen ute på byggplatsen sparar pengar!
• Yteffektiva planlösningar. Tack vare husets form slipper man “döda ytor” som bara kostar kvadratmeter.


Tips från Villa Varm

Vad är viktigt att tänka på när man ska bygga nytt hus?

Att anlita bra och trygga entreprenörer. Ta referenser och kolla upp de du har tänkt att anlita!

Var noga med budgeten och sätt dig in i husprojektet innan du börjar. Håll koll på budgeten hela tiden. Genom att jobba mycket med finansieringen och budgeten kan du kanske unna dig extra detaljer eller till och med få pengar över!

Gör en bra planering och se till att hålla den, se till att göra roliga saker under byggtiden. Det ska var kul att bygga hus!


Tips från Villa Varm

Hur ser processen ut för husbygge?

Hos oss på Villa Varm ser processen ut såhär:
Efter att du har fått ett lånelöfte från din bank gör vi en produktionskostnadskalkyl på det hus som du har tänkt bygga. I vissa fall gör vi först kalkylen och sedan går du till banken. Detta beror lite på hur långt du har kommit i ditt planerande. Om du redan har en tomt kan vi börja med att skissa på hur huset ska se ut. Ritprocessen gör vi tillsammans med dig och när den är klar tar vi fram husofferten. Därefter hjälper vi till med att söka bygglov och när det är klart kommer kontraktskrivningen.

Nu drar projektet igång och samtidigt som vi bygger huset i husfabriken ser du till att markarbete och gjutning av grunden börjar. Därefter kommer vi med huset och stomreser det med våra egna montörer. Därefter fortsätter du som kund att bygga huset klart i egen regi.


Tips från Villa Varm

Hur hittar jag en tomt?

Tomter erbjuds både av mäklare, kommuner och privatpersoner. Lantbrukare på landsbygden kan ibland erbjuda lämplig mark till försäljning. Många hustillverkare köper upp tomter som du får köpa under förutsättning att du sedan väljer ett hus från dem – enkelt men ofta dyrt i slutändan.

Ett högt tomtpris ger en högre boendekostnad men kan vara ett tecken på ett attraktivt läge som på sikt ger en bra andrahandsmarknad.

Vid köp av tomt måste man också betala en stämpelskatt. Vid nybyggnationer gäller denna skatt bara för tomtmarken och inte för själva huset.

Villa Varm