Trädäck

Underhållstips för altan och trädäck på mark

Underhålls altanen bäst med såpa eller vatten med lut? Det kan vara svårt att navigera bland högtryckstvättar och roterande borstar. Branschorganisationen Svenskt Trä reder ut hur man bäst underhåller altan och trädäck på mark.

(Artikeln kommer från Svenskt Trä)

Det finns många olika sätt att underhålla och rengöra en altan eller ett trädäck på mark. En bra början, om trallen inte är alltför smutsig, är att tvätta med såpa och vatten. Ett annat alternativ är att tvätta för hand med borste och vatten med lut. Det finns även särskilda rengöringsmedel att använda. Upplöst smuts går sedan att skölja bort med vatten.

Att tvätta med högtryckstvätt bör utföras med försiktighet då det kan rugga upp träytan. Det kan skapa sprickor och skada träytan. Brädor som är skadade eller fulla av sprickor sedan tidigare kan med fördel bytas ut redan innan tvättningen börjar.

– Tvätta inte med högtryckstvätt, i varje fall inte med för högt tryck i strålen, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä. Ytan på den impregnerade trätrallen kan ruggas upp och man kan då få stickor i fötterna när man går barfota. Lågt tryck, gärna i kombination med en roterande borste, räcker väl, menar Johan Fröbel.

Att luttvätta trallen gör att den gröna färgen bleks mot en beige/grå färg. Om ytan sedan lämnas obehandlad finns dock risk för sprickor, flisor och ytan blir inte vattenavvisande. För att minska risken för sprickor och för att få ytan vattenavvisande kan trallen med fördel oljas efter tvättning. Det finns oljor med och utan pigmenttillsats. Ska en brun trall oljas kan en brunpigmenterad olja vara lämplig för att återställa den ursprungliga kulören.

– Vänta med att olja eller lasera tills trallen torkat efter tvättningen och se till att olja hela trallytan vid samma tillfälle för att undvika missprydande skarvar och överlappningar. Virket ska vara högst 16 % i fuktkvot vid oljningstillfället, säger Johan Fröbel.

Viktigt är också att skydda ändträet med penetrerande grundolja. Undvik även att olja under den högsta pollensäsongen då risk finns att oljningen blir pigmenterad med pollen och att den fram mot sommaren börjar mörkna.

Text: Svenskt Trä
23 maj 2018
Artikeln kommer från Svenskt Trä